Ik wil graag een automatische email bij elk nieuw blog

zondag 2 juni 2013

Dag 48 - Finale finish fanfare

Na een zalig zachte warme nacht (waarbij de koekoek me in slaap zong, wat bijzonder ontroerend was omdat ik hem voor 't eerst al in Exmoor hoorde en aldus mag de koekoek met recht vogel-van-de-reis genoemd worden) op een bedje van hoogpolig veenmos, vertrek ik bij het vroege ochtendlicht. Vroeg opstaan is deze reis nooit een straf geweest, vaak de mooiste licht-omstandigheden en de indrukwekkendste vogelconcerten voor mij alleen.
Ik heb zo'n kriebel in mijn buik. Alsof je weer vijf bent en voor het eerst beseft wat jarig-zijn betekent. Nee, geen bergen met kadootjes (gelukkig ook geen medaille of enge beker, foeilelijke dingen). Of toch wel, een heel land vol bergen. Trouwens, mij wacht het mooist denkbare kado daar aan de finish. Iemand die in je gelooft. Frank zal daar staan met een fles champagne en ik zal zingen, schreeuwen, huilen en daarna vast ook even stil zijn. Ik zal zo zielsblij zijn dat ik er eindelijk, na exact 1982 km, 48 dagen (waarvan 8 rust) zal zijn. En 'er zijn' betekent dat we vanaf nu weer samen zullen zijn, als dat geen kado is!
Dit alles zal gebeuren en daarom ren ik nu om vijf uur in de ochtend al met die allemachtige kriebel in mijn buik.

Hoewel eerst nog wel die 58 km gelopen dient te worden. En dat lijkt me nu vanochtend best veel, voor de 4e opeen volgende dag zo'n afstand afleggen. Maar vandaag blijkt alles anders. Alles gaat makkelijk, de zon helpt mee, de veldleeuwerikken en de wulpen begeleiden me, de kilometers glijden onder me weg. Vandaag is een feestdag. Zo'n dag waarvan er maar exact eentje in je leven is, aangezien ik niet nog eens naar John O' Groats zal rennen. Niet omdat het de moeite niet waard was, integendeel, het is elke stap waard geweest, maar omdat ik het nu volbracht heb en supermooie dingen moet je niet perse willen herhalen. Want daar het bordje John O' Groats. Het staat er echt, het bestaat! Toch even een paar kilometer door nog, naar het echte eind waar land weer zee wordt, Duncansby Head.
Dit - deze finale zonder gedrang, applaus of speakers - is oneindig veel mooier dan ik kon bedenken en ook dan ik in woorden vatten kan, want dit is echt, dit is dikke eeltlagen op voeten-zonder-blaren, dit is twee mensen die tranen lachen en een witte husky die niet weet waarover het gaat maar - voor de zekerheid en om erbij te horen - opgewonden om de baasjes heen springt. Het gevoel hier nu te zijn, aan de finish, dat gevoel blaast mijn borstkas uit, als een fanfare, deze optelsom van zeven weken is een lied vol hoge en lage tonen, is intense voldoening, opluchting ook dat ik heelhuids hier sta. Met de wetenschap dat de balans waarnaar ik zocht - in natuur en mens - alleen te vinden is (en hoe) in volle overgave, met geduld, toewijding en aandacht. In alle eenzaamheid, zonder pubiek of stopwatch. Dat ik die balans mocht proeven is de ware medaille, ook al is 'ie niet zo glimmend tastbaar en raak ik hem gerust weer kwijt straks tussen winkels, mensen en op filewegen maar nu weet ik dat die balans steeds terug te halen zal zijn, oproepbaar is. Want de natuur is nooit ver weg.
Dit alles, het fanfare-gevoel van dit moment, deze finish, had ik nooit zo sterk gevoeld zonder alle moeite die erbij hoorde, zeg maar de padden op mijn pad.

Ik hef de fles vol bruisborreltjes. Allereerst op Frank, die mij de ruimte gaf opnieuw van een droom werkelijkheid te maken. Op alle bloglezers die trouw mijn woorden wilden lezen (en soms zelfs terugschreven) en zo een beetje mee en om me heen waren. Op Petra en haar Frank die me in Wales met een heuse koek-en-zopie verrasten. En tenslotte wil ik die overweldigende Britse natuur zelf bedanken voor alle stille uren samen, voor alle geheime slaapplekjes en voor alle te leren lessen.
Het bruist, vanbinnen en langs de Schotse noordoostkust. De zon staat laag maar donker wordt het hier nog lang niet, maar een paar uurtjes, zo tussen half twaalf en drie uur. Toch slaapt het heerlijk, tussen mijn vriendjes, de ene licht zilvergrijs en lief, de andere knalwit en lief. Er is alleen een klein probleem. Ik heb spierpijn. Van al het lachen. Blij zijn is best vermoeiend. Morgen eerst maar eens uitslapen (7 uur?) en dan in een dag of wat rustig naar huis tuffen. Over de weg, een andere reis, verplaatsing bedoeld om te arriveren. Ook mooi. Als je na die eerdere andere reis, waarbij verplaatsing boven alles bedoeld was om onderweg te zijn, oprecht blij kan zijn met het feit dat je een thuis hebt om naartoe terug te keren. Dat je die hele omweg nodig had om een beetje gehavender, een ietsje getaander en wellicht een tikkie wijzer, uiteindelijk met een diepe zucht in je bovenstebeste eigen bedje neer te ploffen.

62 opmerkingen:

Tiny zei

Je hele reis gevolgd. Indrukwekkend. Diep respect!!

Annemarie Kesseling zei

You've done it!. Petje af voor deze prestatie, en dank je wel dat ik (en alle andere trouwe bloglezers) met je mee mochten rennen en genieten. Voor jou wordt 't misschien afkicken, maar voor ons ook. Groet, Annemarie

Hermien B zei

Dankjewel dat je me (ons allen) hebt meegenomen op je reis. Heel mooi om je te volgen. Intiem haast. Omdat je ook je diepere momenten hebt gedeeld.
Hoop je ooit eens in het echt te ontmoeten!

Anoniem zei

Plaatsvervangend bijzonder genoten van je tocht. Dankje,
Nynke

Josee zei

Geweldige prestatie! ik zal je verslagen missen!

janny zei

Oh Jolanda, wat een prestatie. Geweldig dat je ons deelgenoot maakte van je belevenissen. Ik heb je in gedachten en lezend dagelijks gevolgd. Fijn dat je ongeschonden je doel bereikt hebt. Ik zal je missen. Geniet van je prestatie en nu van de aanwezigheid van Frank en Herschel.

Groet,
Janny

Anneke Zonneveld zei

Wat heb ik genoten van je verhalen Jolanda! Van harte gefeliciteerd met het behalen deze enorme prestatie! Mag ik je laatste foto gebruiken voor bij artikel in De Castricummer?

Dorothé zei

Hi Jolanda je bent er.... je zou er bijna Amen op zeggen je dankwoorden. Heel fijn dat je het deelde en ons zo mee liet reizen over onbekende paden. Ongelooflijk bijna 2000 km rennen in ongeveer 1,5 maand. Wat doet een dag, een km er minder of meer toe. Dat doet niemand meer tegenwoordig of toch? Ik denk dat je anderen inspireert tot....

Goed herstel en welverdiende rust gewenst!

groetjes,

Dorothé

Jolanda Linschooten zei

Anneke, wat leuk en ja, dat is prima !

Anoniem zei

Heb meegelezen. Zeer indrukwekkend en inspirerend jaloersmakend (in de goede zin van het woord).
Chapeau!

Heck

Jacqueline zei

Hosternokke wat een topprestatie... ongelooflijk.

Anoniem zei

Hoi Jolanda, wat fijn dat het (je weer) gelukt is. Woorden schieten tekort om deze prestatie te beschrijven. Dus dan maar met weinig woorden:

TOP!!!

Ton

Mike van der Mark zei

Prachtig!!

Geert zei

Proficiat Jolanda!

Marcella Jonker zei

Jolanda, Gefeliciteerd met deze prestatie, Heb je gevolgd en je verslagen gelezen me veel interresse en plezier. Dit heb je toch maar gedaan he! Geweldig hoor
Lieve groet . Marcella

Rob Viveen zei

Wat een reis. Wat een prestatie. Petje diep af. Je bent een held.

André zei

Een hele diepe buiging maak ik voor je. Wat een prestatie! Ik heb genoten van ieder verslagje, op een gegeven moment ga je er gewoon naar uitkijken. Mooi dat je ons allemaal hebt meegenomen op je reis. Ik hoop dat je er een boek over maakt zodat we allemaal steeds weer geïnspireerd kunnen worden.

Paula IJzerman zei

Jeetje meis, wat een avontuur weer! Ik heb genoten van hoe jij je reis beleefde! Nu mag jij genieten van je prestatie en van het samenzijn met Frank en Herschel. :-)

Wat kun jij toch prachtig leven en schrijven!

Grtz, Paula

André zei

Gefeliciteerd! Ik zag iedere dag weer uit naar je verslag en de verbinding die daardoor ontstond met dat mooie land daar aan die andere kant van de Noordzee.
Het was magisch.

Hans vander Heijden zei

Een ongekende prestatie. Bedankt voor je mooie dagboek en foto's. Ik heb er van genoten en van geleerd. Gefeliciteerd!
Adieu en wel thuis.

Carlien zei

Bedankt voor de inspirerende verhalen. Heel mooi en motiverend om te lezen.

Succes verder, Carlien

Arie zei

ontzettend gaaf om elke avond je blog te lezen. petje af voor wat je gedaan hebt. en nu genieten van alle kleine dingen.

Jos T. zei

'Je moet je filosofie hoog houden als een banier en er, weer en wind trotserend, hardnekkig aan vast houden.' (Haruki M urakami)
Respect.

Jos Thijs

Pino Vliegensvlug zei

Well done 'Lassie'

Sita zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anno zei

Wat een geweldige prestatie heb je geleverd. Ik voelde me bevoorrecht jou tocht mee te kunnen maken door de dagelijkse verslagen en niet te vergeten de geweldige foto's bij iedere blog. Zeer indrukwekkend ook was te lezen hoe je jezelf "ontmoette" en nu eerst maar genieten, voordat je weer op expeditie gaat.

Sita zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Danny Lambrecht zei

Om eerlijk te zijn... nooit gedacht dat je het zou halen tot het eind... Het leek zo'n onmogelijke afstand!!???!!
Maar zo'n doorbijter als je bent... Je hebt het weer al eens voor mekaar!!! Super gewoon!!! Geniet van thuis te komen en da nagalm van het onderweg zijn... Vanf nu is het niet meer afzien en vasthouden, maar los laten en nagenieten. Van harte een dikke proficiat! (en een sorry omdat ik er niet in geloofde van in het begin :-§ )

Anoniem zei

Ik heb je blog vanaf het begin gevolgd en dank je wel voor je mooie verhalen!!!

Hans Jurriaans zei

Een hele diepe buiging vanuit Tegelen! Een indrukwekkende reis en prestatie tegelijk. Bedankt voor het delen van je ervaringen!

robin.kinsbergen zei

eigenlijk best een beetje jammer dat her erop zit, voor ons. Het was de afgelopen weken bijna verslavend jouw dagelijkse avonturen te lezen. Super prestatie!

Erik zei

gefeliciteerd met je geleefde droom,nu volop de gelegenheid tot nagenieten.
Erik

Anoniem zei

Respect en dank je wel voor de inspirerende verhalen.

Martijn zei

De afgelopen anderhalve maand heb ik genoten van je verhalen. Dank je wel! Je hebt een super prestatie geleverd en een mooi avontuur tot een goed einde gebracht!

Bas vd Smeede zei

Super! Gefeliciteerd

Anoniem zei

Ik heb trouw iedere dag met je meegeleefd tijdens het lezen van je blog. Wat een avontuur. Dank je.
Gr. Guido

Frenske zei

Genoten! Iedere dag gewacht op je verhaal, helaas is het nu afgelopen. Wat een reis is dat geweest, inspirerend en diepgaand.
Een fijne reis huiswaarts gewenst.

Frenske

karen zei

Geweldige prestatie, en weeral zoveel ervaringen en levenslessen rijker! BEdankt om ons te laten delen in jouw avontuur...
Karen

Anoniem zei

Wat een prachtige reis, Jolanda, en wat knap dat/hoe je het hebt doorstaan! Geniet van de voldoening, de euforie en van je dierbare welkomscomité!
Liefs, Dóra
ps: ik hoop je echt een keer te ontmoeten!

Marius en Sophia. zei

Geweldige prestatie, Super!!!
We hebben je blogs gelezen.
Gefeliciteerd Jolanda!
Groeten Uit Haarlo.

Marga Mulder zei

Lieve Jolanda,
Met diep respect en verwondering
heb ik je dagelijks gevolgd.
Wat ben je een inspiratiebron.
Je blog was verslavend. Ik zal je missen.
Onwijs gefeliciteerd met je superprestatie!
Marga

Anoniem zei

Jolanda, het leek een mission impossible, maar volgens mij kun je alles. Diep respect voor jou van mij. Dank voor al je verslagen en foto's.Zou je graag een keer over deze reis horen spreken.

rust goed uit,

Cecile van der Sanden

Erik Rietberg zei

Diepe buiging! Wauw!!

Rita zei

Lieve Jolanda,
Wat een TOP prestatie, van harte kanjer!!
Ik heb je zoveel mogelijk gevolgd in elke haven waar we internet hadden. In Falmouth een stuk coast path gerend.. Een ieniemienie stukje vergeleken met jou reis. Maar wat is dat mooi en wat is dat bikkelen!! Diep respect voor je!! Nu genieten van deze overwinning. Hou het gevoel zo lang mogelijk vast!

Groetjes Rita

Baukje zei

Proficiat, genoten van je verhalen!
Respect!

Matthew Arensman zei

Jolanda, Jolanda toch!

Wat een reis zeg, wat een verhaal en wat was het verslavend om iedere dag je verslag te lezen!

Ik was er niet bij en het fotomateriaal was (gelukkig) minimaal, maar ik kon me je reis zo goed visualiseren...

Prachtig! Wees blij en trots ennuh nu natuurlijk wel adel verplicht een boek en een presentatie!

Veel dank!

Groeten!

Brechtje zei

Yeah, je hebt het gedaan. Reuze benieuwd naar je volgende presentatie ;-) die vast wel iets van deze ervaringen zal openbaren.

Anoniem zei

Ha Jolanda,
GEFELICITEERD!!!!!, wat een bijzondere en mooie prestatie!!!!!Bedankt dat je de reis door het schrijven met "ons" wilde delen! Alle goeds, Mieke.

Bartoli zei

Hoi Jolanda,

Wat een top prestatie. En motiverend al die blogs en reacties. Ga lekker genieten van de rust, de vele foto's en indrukken die je ongetwijfeld weer fraai aan het papier zal toevertrouwen. Ben benieuwd welke uitdaging nog op je lijstje staat.

Hans

Anoniem zei

wow, wat een avontuur waar kan ik inschrijven voor het boek, kan niet wachten.
Erg jammer dat je a.s. zondag niet in Doorwerht kan zijn ik had wel 1000 vragen willen stellen aan je.
groetjes Aad Zonneveld.

Annemarie Marie-José zei

Gefeliciteerd, het is gelukt! Niet zo snel maar wel heel mooi!

Vanavond is het even wennen, geen blog voorlezen aan Marie José, dus hoop ik dat je een boek gaat schrijven.

Goede reis naar huis, geniet er nog even van voordat je volgende opdracht begint.

Groet Annemarie en Marie-José

Hieronymos zei

Wat een fantastische prestatie. Ik denk dat ik bijna net zoveel genoten heb van je verhalen als jij van je reis.
Ik hoop dat je er een boek over gaat schrijven, want ik denk dat er meer te melden is dan wat je op je blog geschreven hebt.

Anoniem zei

Geweldige prestatie en inderdaad veel mooier dan met een media kermis er omheen. Heel indrukwekkend, petje af.

Arne van Nunen zei

Hallo Jolanda,

Super gedaan, wat een prestatie.
Bedankt dat je ons hebt meegenomen op deze mooie reis d.m.v. je verhalen op het blog.

Groeten,
Arne

Angelo Roelandt zei

Indrukwekkend en meer dan prachtig. gefeliciteerd met deze geweldig mooie prestatie.

Mvgr,

Angelo.

Jacqueline Raaijmakers zei

Alsnog een eenvoudig 'Gefeliciteerd!' voor een bijzondere prestatie.

Anoniem zei

WOW !!!!!

All the best Peter, Kampala Uganda

Judith zei

Elke letter meegelezen. Diep onder de indruk van wie je bent, wat je doet en hoe je het allemaal aanpakt. Respect!

Judith

jacqueswagemaker zei

Waar een mens allemaal toe in staat is als je mindset klopt en er ontspanning is. Gefeliciteerd

Anoniem zei

He Jolanda,
bedankt voor je inspiratie en fantastische wijze van vertellen. Heel mooi gedaan, diep respect voor je.
x Andries

Raymond Perdon zei

Congrtaz!!

Raymond

liesbeth zei

Hey Jolanda,
Toen ik voor het eerst hoorde van je plan, ik kan het nu wel zeggen, dacht ik: doe het niet, dit gaat te ver, ik trek het niet, hier kan ik niet meer van meegenieten! Gelukkig heb je het wel gedaan, en hoe! En ik heb genoten van iedere letter die je er over schreef! Gefeliciteerd!

hartelijke groet,

Liesbeth