Ik wil graag een automatische email bij elk nieuw blog

vrijdag 31 mei 2013

Dag 46 - Zwerven op z'n Schots

Vandaag opnieuw een kleine 60 km, waarvan het grootste deel over landrovertracks en een groot stuk padloos, wat in de regen en mist behoorlijk zwaar was en eindeloos lang duurde. Door het veen, door riviertjes, monotoon heuvelland, desolaat en weids. In al die uren kom ik vandaag geen mens tegen, ik zie niet eens andere sporen dan die van edelherten en schapen.
Nu staat mijn tentje aan Loch Ascaig en zit ik vanuit m'n slaapzak over het meertje te kijken. De ene keer roept de goudplevier zijn melancholische deuntje (wieh wieh), de andere keer hoor ik het magische gezang van de zwartkeelduiker (om kippenvel van te krijgen, zo mooi). Ondanks een hele dag van miezerregen, schijnt nu toch mooi de zon op het tentje.
Bijzonder van Schotland is, dat hier bij wet is vastgelegd dat je als wandelaar het recht hebt tot wild kamperen (mits in berg, bos of veenterrein) en dat geeft echt de meeste vrijheid. Alles bij je te hebben om willekeurig waar onderweg te stoppen en te zeggen: hier blijf ik vannacht.
Ik geniet er nog even met volle teugen van. En in stilte. Frank en Herschel zijn nog in Lairg op de camping, we zien elkaar overmorgen, op de allerlaatste loopdag naar John O' Groats. Ik kan het nauwelijks geloven, maar het lijkt toch echt te gaan gebeuren: het einde nadert. Nog twee dagen. Bizar en bijzonder, het besef bijna, bijna heel Groot-Brittannië doorkruist te hebben, te voet, over paadjes, door heuvels en bergen... Ik ga er maar eens een nachtje van dromen...

6 opmerkingen:

Geert zei

Jolanda, je bent een kei! Genieten van kleine dingen is deze dagen niet veel mensen meer gegund!!

Ik kijk al uit naar je boek!

Grtz,

Geert

jacolien zei

Jeetje, ik word er bijna zelf een beetje melancholisch van. Zo vanaf deze kant ervaren, is het toch behoorlijk snel voorbijgegaan... Loop je nu eigenlijk nog steeds achter op je planning, of heb je de laatste tijd veel ingehaald?

Ik ga de komende twee dagen ook maar eens wat lopen - ik zal aan je denken, en lees zondag de verhalen of jouw laatste twee dagen in wildernis en eenzaamheid - o nee, 'solitude' ;)

xx

Dorothé zei

Hoi Jolanda,

Geweldig dat je deze droom hebt waargemaakt. Dat is inspirerend voor mensen zoals ik om kleinere dromen waar te maken. Verder fantastische foto's van een ongelooflijke prestatie. Alle goeds voor het laatste stuk daar, het uitrusten thuis en je volgende avontuur. Ik hoop ook dat er een boek van komt. Ik heb eenzame uren net uit.

groetjes,

Dorothé

Hans vander Heijden zei

deze twee dagen ga je op vleugels naar J O' G

janny zei

Jolanda, geweldig wat je hebt gepresteerd!! En hoe je het beschrijft. Steeds als je het even moeilijk hebt, toch weer ombuigen naar positief. Geweldig. Daar kunnen we nog wat van leren. Geniet van deze laatste dagen. Ook ik hoop dat je hier weer een boek over schrijft, ik heb dit met zoveel plezier gelezen. Ook Eenzame uren gelezen.
Groet,
Janny

Jos T. zei

Beste Jolanda,

Aan alles komt een eind, schreef Govert Schilling in zijn boek 'Evolueren heelal'.
'Aan alles komt een eind, ook aan de evolutie van het heelal waarin wij leven. Of de tijd ooit tot stilstand komt is onbekend, maar welke betekenis heeft de tijd wanneer de natuur zelf in slaap valt? Wat is een ogenblik of een eeuwigheid wanneer er geen gebeurtenissen meer plaatsvinden die een ijkpunt bieden in de stroom van de tijd? Ooit houdt het heelal op te evolueren, zwaait bestendigheid de scepter en is het gedaan met de verandering. Daarna stolt de kosmos, bevriest de tijd en blijft alles zoals het is, van eeuwigheid tot eeuwigheid. Zo ver is het echter nog lang niet.'

Zo ver is het nog lang niet voor jou. Binnen enkele dagen rond je een fantastische reis af die jou en ook ons op schitterende plaatsen bracht. Je koos hierbij niet voor de middenweg. Zoals Scott Jurek in een interview zei:'Er is niets mis met de middenweg. Balans is belangrijk. Maar opereren op de richel van het kunnen is voor mij leerzamer. op de randen van het leven leer ik meer over lichaam, geest en ziel. en juist die kennis geeft mij de mogelijkheid om in balans te zijn.'

Als Knippenberg inspireert door hardlopen als een manier van leven te benaderen, doe jij dat door hardlopen door de natuur te veranderen in hardlopen met de natuur. Gefeliciteerd met je prestatie en bedankt voor je dagelijkse blog. Ik zal hem missen.

Ik maak graag plaats aan de finish voor je familie en persoonlijke vrienden. Wie weet tot ziens. Viva la vida.

Met vriendelijke groeten,

Jos Thijs